Pesanan Ikhlas
Andai seseorang yang tak dikenali minta untuk diambil gambarnya; janganlah hampakan permintaan itu. Mungkin itu adalah gambar terakhirnya.Ladang bendi di Bekok, Segamat.

'Rule Of Thirds' bukanlah perkara asas (utama) dalam bidang fotografi, namun ia sering menjadi panduan hampir sebilangan besar peminat fotografi khususnya berkaitan lanskap.

Melanggar panduan ini tidak juga menjadi satu kesalahan kerana ada ketika-ketikanya ia tidak sesuai digunakan khususnya berkaitan kewartawanan foto.

Sebagai panduan, berikut adalah contoh pemilihan subjek menggunakan kaedah 'rule of thirds'. Kebiasaannya kedudukan garisan melintang sama ada di bahagian 1/3 dari bawah atau 2/3 dari bawah adalah untuk kedudukan garisan kaki langit (horizon).

Jika anda ingin  menunjukkan lebih banyak bahagian tanah atau air (laut, sungai atau tasik), letakkan garisan kaki langit pada kedudukan 2/3 dari bawah. Rujuk foto bawah.

Jika anda ingin menunjukkan lebih banyak bahagian langit dan awan, letakkan garisan kaki langit pada kedudukan 1/3 dari bawah. Rujuk foto bawah.

Kemudian tempatkan subjek seperti pokok, tiang, garisan dan seumpamanya pada kedudukan 1/3 dari kiri atau 2/3 dari kiri atau kedua-dua bahagian bergantung kepada kreativiti anda. Sebaik-baiknya berada pada titik pertemuan garisan melintang dan menegak (4 tempat kesemuanya).

Garisan (line) merupakan unsur penting dalam setiap penghasilan imej fotografi. Dengan menggunakan garisan anda mampu menunjukkan keluasan, jarak dan perspektif pada satu-satu gambar. Garisan juga mampu memandu pandangan audien.

Terdapat berbagai jenis garisan di persekitaran kita, namun yang paling ketara adalah garisan melintang (horizontal), menegak (vertical) dan menyerong (diagonal). Jenis-jenis garisan lain termasuklah bengkang-bengkok, serabut, bulat, berpintal, beralun, bergerigi, 'zigzag' dan sebagainya.

Garisan Menyerong - sudut kiri bawah ke sudut atas atau seumpamanya :

Garisan menegak - atas ke bawah :

Garisan melintang - kiri ke kanan atau kanan ke kiri :

Selain 'Rule Of Thirds' (ROT), kaedah 'Diagonal Rule' juga boleh digunapakai untuk mendapatkan kesan yang baik dalam penghasilan satu-satu foto. Penggunaannya tidak terhad kepada kedudukan subjek utama (main subject) sahaja, tetapi juga boleh digunakan kepada subjek kedua atau subjek sokongan (secondary subject).

Cendawan

Foto 1 : Subjek utama (jurufoto) diletakkan pada kedudukan menyerong (diagonal) dari kiri atas ke kanan bawah.

Foto 2 : Subjek sokongan (celahan batu & ranting) diletakkan pada kedudukan menyerong (diagonal) dari kanan atas ke kiri bawah.

Ruang aktif adalah ruang antara bahagian hadapan atau muka subjek dan sisi foto. Secara simboliknya, ruang aktif membenarkan subjek meneruskan pergerakan melalui ruang kosong dihadapannya.

Bertentangan dengan ruang aktif disebut sebagai ruang mati. Secara simboliknya juga, ruang mati memberikan halangan untuk subjek meneruskan pergerakan. Kebiasaannya subjek yang sebegini dianggap tidak menepati komposisi asas foto (kecuali dinilai dari sudut fotografi lain seperti fotografi seni halus).

Ketiga-tiga foto berikut adalah contoh penggunaan ruang aktif dalam pelbagai keadaan dan suasana.

Ruang aktif bagi foto pertama adalah jelas. Ketiga-tiga olahragawan diberikan ruang untuk meneruskan larian.

Foto kedua juga jelas, individu yang memimpin doa diberikan ruang aktif dihadapannya.

Manakala foto ketiga, nampak seperti berada pada kedudukan ruang mati, tetapi sebenarnya ia juga mempunyai ruang aktif berdasarkan arah wajahnya.

Umum sudah maklum bahawa foto yang baik adalah foto yang boleh bercerita dengan sendirinya, bermaksud imej yang dirakamkan dalam satu-satu foto itu mempunyai kisah atau berita tanpa perlu disertakan teks yang berjela-jela.

Tempat yang kosong bermaksud bahagian dalam frem/foto yang tidak membantu menguatkan penceritaan dalam satu-satu foto. Cara yang paling mudah untuk mengenalpasti tempat yang kosong adalah dengan mengaitkannya dengan penceritaan keseluruhan dalam satu-satu foto.

Foto pertama di atas, ruangan kosong pada trek merah (1/4 kanan bawah) telah diisi dengan bayang-bayang para atlit. Kehadiran bayang-bayang tersebut membantu audien mengenalpasti waktu aktiviti tersebut dirakam.

Ruangan kosong pada foto kedua di atas adalah kawasan langit (atas), tanah lapang (atas, kanan) dan kawasan jalan tar (kiri). Bahagian langit telah diisi dengan bentukan awan manakala kawasan tanah lapang telah diisi dengan projek pembinaan infrastruktur. Kawasan jalan tar pula telah diisi dengan garisan berkembar.

Foto ketiga, ruangan kosong dikenalpasti pada bahagian langit (atas, kanan) dan pada bahagian jalan raya (bawah, kiri). Gelapkan dan menimbulkan bahagian langit yang cerah dan rata (tanpa tekstur) dapat memberi gambaran akan keadaan cuaca ketika itu. Langkah yang sama juga dilakukan pada bahagian jalan raya bagi menimbulkan perincian (detail) dan biasan (reflection) dari bangunan.

'Silhouette' adalah salah satu istilah dalam fotografi yang membawa maksud imej hitam gelap/pekat (mengikut bentuknya) yang berlatarbelakangkan imej yang cerah. Ia dihasilkan dengan meletakkan subjek 'silhouette' di antara kamera dan cahaya yang terang; kemudian membuat bacaan cahaya pada bahagian yang cerah dan membidik (focusing) pada bahagian yang gelap. Bidikan juga boleh di arahkan pada bahagian yang terang sekiranya inginkan subjek 'silhoutte' yang agak kabur. Ia bergantung kepada penggunaan 'aperture' serta kreativiti anda.

Dari Aishah r.a katanya Nabi S.A.W bersabda:
"Tidak seorang yang mengerjakan sembahyang pada waktu malam lalu digagahi sehingga tertidur, melainkan ditulis baginya pahala sembahyang dan tidurnya itu adalah sedekah".
(Riwayat Bukhari & Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a katanya::
"Wanita itu dikahwini kerana 4 perkara, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya maka utamakanlah kerana agamanya nescaya engkau bahagia."
(Sahih Muslim)

Galeri Peristiwa

Catatan Fotografer

Pengetahuan Am

Go to top